Øyenskygger

Øyenskygger

oyenskygger

“Det aller første jeg ser når jeg ser dette: Liksom luker i en diger julekalender. Eller moduler fra ulike teaterdekorasjoner? Noe kunne saktens ligne sammenlagt tøy, bunker av linklær. Eller motiver fra et fotoalbum overført til papir med en underlig kullstift. Utfoldede minner og landskap, fint sammenbrettede traumer og gleder.

Eller et sminkebord innerst i et østerriksk teater, ost og vin, stykker av gulnet skumgummi? Noe av lett antennelig art er det i alle fall, disse papirlerretene som duver ørlite ut fra veggen, ømtålige overfor trekk, bevegelser, luft. Kanskje et vagt ekko av Käthe Kollwitz over valørene. Alt dette sørgmodige og lette, det både skjulte og åpnede i folder og brudd.

Inn i atelieret ser jeg, for aller første gang, jeg ser meg om i arbeidsrommet hennes.”

Ytter presenterer Øyenskygger, en markering av 20-årsjubileet for »Kunstnernes Veiplan» fra 1994. Dette var en prosess for å endre Bergen kommunes kulturpolitikk, og en synliggjøring av det profesjonelle kulturfeltet i Bergen. BKFH og Ytter ønsker med markeringen å trekke frem og aktualisere arbeidet som ble gjort for oss, og fremheve elementer av handling i det samtidige kunstfeltet i Bergen.

Lanseringsfesten vil foregå på Ytter sitt atelier i Strandgaten 224, umiddelbart etter årsmøtet til BKFH den 6. mars 2015, ca. kl 21. Øyenskygger er en utstilling av Nina Grieg, en tekst og opplesning av Erlend Erichsen, og den ferske papirpublikasjonen.

VELKOMMEN!

BKFH er en faglig sammenslutning av ca. 250 profesjonelle billedkunstnere i Hordaland. Foreningen ble etablert i 1931 og er tilsluttet den nasjonale paraplyorganisasjonen Norske Billedkunstnere (NBK). BKFHs formål er å bidra til bedring av rammevilkårene for å arbeide som kunstner, samt å bidra til økt kunnskap om og bruk av samtidskunst.

Ytter er en bergensbasert kunstnergruppe som består av Anne Marthe Dyvi, Julie Lillelien Porter og Anngjerd Rustand og startet som en kunstblogg i 2008. Etter hvert spredte aktivitetene deres seg i flere retninger. Ytter initierte prosjekter, stilte ut sammen, arrangerte seminarer, publiserte trykksaker.

Øyenskygger er støttet av Bergen kommune, Frida og Olav Rustis legat, Hordaland Fylkeskommune, Billedkunstnernes Vederlagsfond og BKFH.